Saopštenje: Agencija za nadzor osiguranja je u saradnji sa Zavodom za statistiku i Ministarstvom finansija izradila Tablice mortaliteta Crne Gore za period 2010.―2012. godine.


Agencija za nadzor osiguranja je u saradnji sa Zavodom za statistiku i Ministarstvom finansija izradila Tablice mortaliteta Crne Gore za period 2010.2012. godine. Ovaj projekat predstavlja važan iskorak u razvoju demografske statistike Crne Gore, kao i njenom daljem usklađivanju sa standardima Evropske unije.

Takođe, ova tablice će imati poseban doprinos i značaj u osiguranju, aktuarstvu, epidemiologiji i prezentacija tablice

ostalim disciplinama. Jedan od glavnih ciljeva ovog projekta jeste korišćenje njegovog autputa prilikom kreiranja proizvoda osiguranja. Tablice mortaliteta Crne Gore za period 2010.2012. godine jesu prve tablice koje Zavod za statistiku objavljuje samostalno. Prethodne tablice mortaliteta su bile objavljene od strane Saveznog zavoda za statistiku za cjelokupno stanovništvo bivše Jugoslavije i za Crnu Goru. Tablice mortaliteta Crne Gore za period 2010.2012. godine jesu prve tablice koje Zavod za statistiku objavljuje samostalno. Prethodne tablice mortaliteta su bile objavljene od strane Saveznog zavoda za statistiku za cjelokupno stanovništvo bivše Jugoslavije i za Crnu Goru.

prezentacija tablice 2Tablice su izrađene na osnovu rezultata Popisa stanoviništva, domaćinstava i stanova 2011. godine, kao i statistike prirodnog kretanja stanovništva za 2010., 2011. i 2012. godinu. Korišćen je tradicionalni model izrade tako da je omogućena vremenska i teritorijalna uporedivost osnovnih pokazatelja. Promociji publikacije, koja je održana 18. februara 2015. godine, prisustvovali su predstavnici Zavoda za statistiku, Agencije za nadzor osiguranja i Ministarstva finansija, kao i predstavnici osiguravajućih društava koji se bave životnim osiguranjem. Tom prilikom su predstavljeni ključni rezultati dok kojih se došlo prilikom izrade publikacije.

 

ANO

Agencija za nadzor osiguranja je regulatorni organ koji je nadležan za nadzor poslovanja društava za osiguranje i drugih pravnih i fizičkih lica koja pružaju usluge u okviru djelatnosti osiguranja.

Opširnije

Kontakt

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
+382 20 513 502
+382 20 513 503
Ul. Moskovska 17A M/C1, 81000 Podgorica, Crna Gora

Google map