Održan Okrugli sto na kome je predstavljena Mapa puta za integrisanje akcija za klimatske promjene u aktivnosti sektora osiguranja u Crnoj Gori

Klimatske promjene više nisu udaljena prijetnja, već realnost koja značajno utiče na našu životnu sredinu, ekonomiju i društvenu stabilnost. Toplotni talasi koji obaraju rekorde na kopnu, okeanima i morima, intenzivne kiše, ozbiljne poplave, dugotrajne suše, ekstremni šumski požari, oluje i uragani postaju sve češće i intenzivnije pojave u Evropi i na Mediteranu. Imajući u vidu da je Crna Gora svojom geografskom pozicijom posebno izložena narastajućim klimatskim promjenama, Agencija za nadzor osiguranja je prepoznala svoju jedinstvenu poziciju i odgovornost za rješavanje izazova klimatskih promjena i doprinosu koji bi ovom cilju mogao dati crnogorski sektor osiguranja.

Holistički pristup koji uključuje različite sektore ključan je za ublažavanje rizika klimatskih promjena. Svaki sektor, uključujući i sektor osiguranja, mora težiti usvajanju održivih praksi, a osiguravajuća društva igraju ključnu ulogu u ovom nastojanju promovišući kulturu osiguranja i upravljanja rizicima, ulažući svoja finansijska sredstva u projekte otporne na klimatske promjene i razvijajući proizvode osiguranja koji podstiču otpornost i prilagođavanje klimatskim promjenama.

Kako crnogorski sektor osiguranja igra nezamjenljivu i ključnu ulogu u ublažavanju finansijskog uticaja rizika povezanih s klimatskim promjenama na pojedince, privredu i društvo u cjelini, Agencija za nadzor osiguranja je u saradnji sa UNDP Montenegro, a u sklopu NAP projekta »Unapređenje kapaciteta Crne Gore za integrisanje rizika od klimatskih promjena u planiranje« koji se finansira iz Zelenog klimatskog fonda (GCF), organizovala okrugli sto na kome je predstavljena Mapa puta za integrisanje akcija za klimatske promjene u crnogorski sektor osiguranja, izrađena na osnovi sveobuhvatne analize stanja i procjene kapaciteta u Crnoj Gori. Mapa puta je pripremljena od strane g-đe Nadice Jovanovske Boškovske, eksperta iz oblasti osiguranja angažovane od strane UNDP Montenegro, a u koordinaciji i saradnji sa Agencijom za nadzor osiguranja, te na osnovi podataka i informacija dobijenih od strane društava za neživotno osiguranje, Ministarstva finansija, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstva turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, Ministarstva unutrašnjih poslova i Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore.

Kroz temeljno istraživanje i analizu, predstavljena Mapa puta je ponudila odgovore na sljedeća pitanja:

  • Kako učesnici na crnogorskom tržištu osiguranja mogu osmisliti i implementirati lokalno osmišljene niskougljenične politike i strategije u svoje poslovne prakse s ciljem stvaranja djelotvornog okvira i mehanizma za ublažavanje klimatskih promjena?
  • Na koji način crnogorski sektor osiguranja može integrisati različite ekonomske i državne sudionike u nove razvojne modele zasnovane na ESG principima, te koje su prioritetne inicijative potrebne sektoru osiguranja za postizanje nacionalnih ciljeva održivog razvoja?
  • Kako Agencija za nadzor osiguranja može pomoći Vladi Crne Gore u osmišljavanju odgovarajućih politika i zakonskih rješenja s ciljem omogućavanja većeg doprinosa osiguranja u ublažavanju rizika povezanih s klimatskim promjenama?

Uzimajući u obzir crnogorske specifičnosti te najbolju globalnu i evropsku praksu i pristupe u sektoru osiguranja, Mapa puta je ponudila konkretne preporuke odnosno rješenja zasnovana na privatno-javnom partnerstvu i međuinstitucionalnj saradnji, koja se mogu sažeti u sljedećem:

  1. Unaprijediti analitiku klimatskih podataka;
  2. Razviti sveobuhvatan pravni okvir i nacionalne strategije za ublažavanje finansijskih učinaka katastrofa povezanih s klimatskim promjenama;
  3. Formulisati sveobuhvatne ESG smjernice za sektor osiguranja;
  4. Stvoriti osiguravajuće pulove za osiguranje poljoprivrede i osiguranje imovine od prirodnih nepogoda;
  5. Razviti obrazovne kampanje za podizanje svijesti o osiguranju, razmjenu znanja i međunarodnu saradnju.

G-đa Jovanovska Boškovska je naglasila da se rješenja predstavljena u Mapi puta mogu implementirati pojedinačno ili paralelno kako bi se maksimizirao njihov sinergetski učinak. Preduslovi za uspješno sprovođenje ovih rješenja su jaka podrška Vlade Crne Gore i međunarodna saradnja. Uspostavljanjem saradnje sa konkretnim zemljama predloženim u Mapi puta, Crna Gora može ojačati svoje međunarodne veze i steći dragocjeno znanje i iskustvo koje se može koristiti za unapređivanje plana i izbjegavanja potencijalnih problema.

Učesnici okruglog stola među kojima su bili predstavnici osiguravajućih društava, Nacionalnog biroa osiguravača Crne Gore, Ministarstva turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, Centralne banke Crne Gore, Privredne komore Crne Gore, UNDP Montenegro te Ekonomskog fakulteta Univerziteta Crne Gore su nakon prezentacije Mape puta iznijeli svoje stavove i viđenja aktuelnog stanja, te pohvalili značaj ove incijative Agencije za nadzor osiguranje i pokretanja akcija integracije rizika klimatskih promjena u aktivnosti crnogorskog sektora osiguranja. Učesnici diskusije su naglasili značaj formulisanja održivih javnih politika koje podržavaju zelenu tranziciju crnogorske ekonomije i značaj sektora osiguranja u formulisanju istih, značaj unapređenja sistemskih baza podataka o klimatskim promjenama radi preciznijeg mjerenja rizika i određivanja cijene osiguranja odnosno reosiguranja, te značaj studijskih posjeta i tehničke podrške koja se može obezbijediti putem međunarodne saradnje.

Direktor Agencije za nadzor osiguranja, mr Branko Barjaktarović, se zahvalio ekspertu na kvalitetnoj analizi, preporukama i predloženim rješenjima, koje će Agencija uzeti u obzir i pokušati ih implementirati u interesu ne samo sektora osiguranja već i cijele zajednice, i prenio stav Agencije da će po ovom pitanju otvoriti prostor za nastavak široke i transparentne diskusije u cilju pronalaženja najboljih rješenja za stvaranje održive budućnosti.

ANO

Agencija za nadzor osiguranja je regulatorni organ koji je nadležan za nadzor poslovanja društava za osiguranje i drugih pravnih i fizičkih lica koja pružaju usluge u okviru djelatnosti osiguranja.

Opširnije

Kontakt

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
+382 20 513 502
+382 20 513 503
Ul. Moskovska 17A M/C1, 81000 Podgorica, Crna Gora

Google map