SAOPŠTENJE: Održan godišnji sastanak Agencije za nadzor osiguranja Crne Gore sa društvima za osiguranje, Nacionalnim biroom osiguravača i Asocijacijom životnih osiguranja Privredne komore

za sajtGodišnji sastanak menadžmenta Agencije za nadzor  osiguranja sa menadžmentom društava za osiguranje Lovćen osiguranje, Sava Montenegro, Delta Generali osiguranje, Grawe osiguranje AD, Lovćen životna osiguranja AD, Uniqa životno osiguranje AD, Merkur osiguranje AD, Wiener Stӓditcshe životno osiguranje AD, Atlas Life AD i Swiss osiguranje, održan je danas u  hotelu Crna Gora. Na sastanku su predstavnici  Agencije za nadzor osiguranja prezentovali  rezultate analize tržišta osiguranja postignute u 2012. godini, prema preliminarnim podacima i analizama Agencije. Tržište  osiguranja je i u 2012. godini karakterisala stabilnost i nastavak pozitivnog trenda rasta bruto fakturisane premije. Takođe  konstantna stabilnost  i likvidnost sektora, koja se reflektuje   i kroz  investiranja značajnog dijela sredstava  u depozite crnogorskih banaka i državne obveznice,  i u uslovima naglašenog uticaja ekonomske krize doprinosi finansijskoj stabilnosti u Crnoj Gori i uliva dodatno povjerenje u sektor osiguranja. 

foto 6 agencija

Crnogorska društva za osiguranje su,  prema preliminarnim podacima, u 2012. Godini  fakturisala ukupnu bruto premiju u iznosu od 66,896 mil. eura, što predstavlja rast od  3,25%  u poređenju sa rezultatima  iz 2011. godine. Pozitivnim kretanjima je doprinio rast  grupe životnih i grupe neživotnih osiguranja.  I pored konstantnog  rasta   bruto premije životnih osiguranja, analiza  pokazuje relativno nizak nivo učešća   na tržištu od 14,12%, i dominantno učešće neživotog osiguranja na nivou od  85,88%.  Posmatrano prema vrstama osiguranja  najzastupljenija vrsta   na crnogorskom tržištu je  osiguranje od autoodgovornosti gdje je fakturisano 31,565 mil.€ bruto premije i ostvareno učešće od 47,20% u ukupno fakturisanoj premiji na tržištu. Takođe značajnija učešća su ostvarila imovinska osiguranja (11,73%), osiguranje od posledica nezgode (11,61%), osiguranje života (11,82%) i osiguranje motornih vozila – kasko (8,06%). Rezultati pokazuju da su sva društva za osiguranje bila likvidna i da je ažurnost u rješavanju šteta na nivou tržišta u 2012. godini  na visokom nivou i iznosila je 91,65%.

Na sastanku  su zajednički identifikovani  ključni izazovi za razvoj tržišta osiguranja i istaknuto je očekivanje  dinamičnijeg razvoja tržišta osiguranja u narednom periodu. Očekivanje za  razvoj tržišta je bazirano na kreiranju kvalitetnog regulatornog okvira koji obezbijeđuje sigurnost  građana Crne Gore u pogledu ispunjavanja ugovorenih obaveza od strane društava za osiguranje i  na naglašenoj konkurenciji  posebno među renomiranim  međunarodnim osiguravajućim kućama.

Predstavnici supervizora i društava za osiguranje su istakli zadovoljstvo inteziviranom saradnjom u protekloj godini, i istakli potrebu za  aktivnijom  medijskom aktivnošću  u za sajt 2cilju  daljeg razvoja   i promocije djelatnosti osiguranja  naročito  kroz  intezivniju edukaciju građana i korisnika  osiguranja u Crnoj Gori.

ANO

Agencija za nadzor osiguranja je regulatorni organ koji je nadležan za nadzor poslovanja društava za osiguranje i drugih pravnih i fizičkih lica koja pružaju usluge u okviru djelatnosti osiguranja.

Opširnije

Kontakt

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
+382 20 513 502
+382 20 513 503
Ul. Moskovska 17A M/C1, 81000 Podgorica, Crna Gora

Google map