SAOPŠTENJE: Završeno 6. zasijedanje CESEE Inicijative u Budvi

Danas je u Budvi završeno 6. zasjedanje CESEE  Inicijative, koju sačinjavaju supervizori osiguranja zemalja Centralne i Jugoistočne Evrope, a čiji je domaćin po prvi put bila Agencija za nadzor osiguranja Crne Gore.

Zasjedanju je prisustvovalo preko 30 učesnika iz  11 zemalja ovog regiona, i to: Albanije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Moldavije, Poljske, Slovenije,Srbije i Crne Gore.

Na ovom zasjedanju razmijenjena su praktična iskustva regulatora ovih zemalja na tri teme odabrane za koje je iskazana najveća zaintereosvanost učesnika, a koje su i ujedno od značaja u postupcima nadzora nad funkcionisanjem tržišta osiguranja.

Prisutni su razmijenili iskustva o sljedećim pitanjima:

  • Podobnost lica biranih na upravljačke funkcije u društvima za osiguranje (izvršni direktor, odbor direktora, idr.) – sa posebnim akcentom na lica čiju je podobnost potrebno procjenjivati, učestalost procjena,najmanje uslove koji moraju biti zadovoljeni, način procjenjivanja i primjenu principa proporcionalnosti u procjeni,kao i praktična pitanja koja se otvaraju u neposrednoj primjeni zakonskih rješenja;

  • Sprječavanje pranja novca i finansiranje terorizma –opseg nadležnosti supervizora osiguranja, način kontrole poslovanja obveznika primjene propisa o sprječavanju pranja novca,važnost saradnje regulatora osiguranja sa drugim državnim organima u postupku ovih kontrola, postupanje obveznika u pogledu prikupljanja i obrade podataka  kao i podnošenja izvještaja nadležnim organima;

  • Uloga spoljnje revizije u nadzoru nad radom osiguravajućih društava – sa osvrtom na način izbora revizorskih kuća, obavezu rotacije revizora, provjeru mišljenja ovlašćenog revizora, eventualne nedostatke u revizorskim izvještajima, kao i važnost visokog kvaliteta revizorskih izvjestaja za analizu poslovanja drustva za osiguranje.

Zasjedanje je uspješno organizovano na zadovoljstvo svih prisutnih,sa generalnim zaključkom da je ovakvu praksu potrebno nastaviti u budućnosti, dosadašnjom dinamikompolugodišnjih sastanaka.

ANO

Agencija za nadzor osiguranja je regulatorni organ koji je nadležan za nadzor poslovanja društava za osiguranje i drugih pravnih i fizičkih lica koja pružaju usluge u okviru djelatnosti osiguranja.

Opširnije

Kontakt

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
+382 20 513 502
+382 20 513 503
Ul. Moskovska 17A M/C1, 81000 Podgorica, Crna Gora

Google map