Održan početni sastanak za projekat “Podrška regulaciji finansijskih usluga”

29112018 0129. novembra 2018. godine, u prostorijama Ministarstva finansija, Direktorata za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći (CFCU), održan je kick-off (početni) sastanak za projekat “Podrška regulaciji finansijskih usluga”. Projekat je finansiran iz Godišnjeg akcionog programa IPA-e za 2014. godinu za Crnu Goru (CAP 2014) u okviru instrumenata pretpristupne podrške (IPA II) i trajaće 24 mjeseca, odnosno do novembra 2020. godine.

Sveobuhvatni cilj ovog projekta je obezbjeđivanje stabilnih, održivih i efikasnih finansijskih usluga, sa ciljem pružanja podrške razvoju privatnog sektora i povećanju konkurentnosti ekonomije.

Aktivnosti će biti podijeljene na dvije različite komponente.

Komponenta 1 će se fokusirati na razvoj i instalaciju IT rješenja, odnosno softvera za Agenciju za nadzor osiguranja, uključujući i ekspertsku podršku za njegovo prilagođavanje i razvoj alata za nadzor, u skladu sa zahtjevima Direktive 2009/138/EZ o osnivanju i obavljanju djelatnosti osiguranja i reosiguranja (Solventnost II). 

Komponenta 2 će se fokusirati na razvoj IT rješenja, odnosno Službenog registra propisanih informacija kao zvanično odobrenog mehanizma u skladu sa Direktivom 2004/109/EC, za Komisiju za tržište kapitala, koji će omogućiti prikupljanje, čuvanje, objedinjavanje i pronalaženje propisanih informacija.

Ugovor za realizaciju projekta potpisan je sa firmom Compliant Risk Technology iz Hrvatske, u konzorcijumu sa Inter Solutio d.o.o i Strukturiranja d.o.o. iz Hrvatske. Ukupna vrijednost ugovora je 480.000 EUR, od čega finansiranje EU čini 90% a nacionalno kofinansiranje 10%. Projekat će biti implementiran putem indirektnog upravljanja sredstvima EU u Crnoj Gori, gdje je Direktorat za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći (CFCU) Ministarstva finansija ugovorno tijelo.

Početnom sastanku su, pored predstavnika ugovarača, prisustvovali predstavnici Ministarstva finansija, Agencije za nadzor osiguranja, Komisije za tržište kapitala, kao i predstavnici Delegacije EU u Crnoj Gori. Na sastanku su predstavljene projektne aktivnosti, a razmatran je i okvirni radni plan za sljedeći period.

 

Datum objave: 29.11.2018  Autor: Ministarstvo finansija

ANO

Agencija za nadzor osiguranja je regulatorni organ koji je nadležan za nadzor poslovanja društava za osiguranje i drugih pravnih i fizičkih lica koja pružaju usluge u okviru djelatnosti osiguranja.

Opširnije

Kontakt

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
+382 20 513 502
+382 20 513 503
Ul. Moskovska 17A M/C1, 81000 Podgorica, Crna Gora

Google map