Saopštenje sa 329. sjednice Savjeta ANO: ANO uspješno realizovala planirane aktivnosti u 2020.g. uz pozitivan finansijski rezultat

Savjet Agencije za nadzor osiguranja, na danas održanoj 329. sjednici kojom je predsjedavao predsjednik Savjeta, Uroš Andrijašević, između ostalog utvrdio je Predlog finansijskih izvještaja sa izvještajem o radu Agencije za 2020. godinu.

Agencija za nadzor osiguranja je tokom 2020. godine sprovodila aktivnosti sa ciljem zaštite interesa osiguranika i drugih korisnika osiguranja, obezbjeđenja stabilnosti i razvoja djelatnosti osiguranja zasnovanog na zdravoj konkurenciji i jednakim uslovima poslovanja. U uslovima epidemije COVID-19, Agencija je sa posebnom pažnjom pratila uticaj rizika epidemije na poslovanje subjekata nadzora na tržištu, u cilju preventivnog djelovanja usmjerenog na obezbjeđivanju stabilnosti tržišta osiguranja i zaštite interesa osiguranika i drugih korisnika osiguranja. Agencija je u martu 2020. godine formirala međusektorski Tim za djelovanje u vanrednim situacijama (Krizni tim) koji je tokom izvještajnog perioda intenzivno komunicirao sa društvima za osiguranje, analizirao podatke o njihovom poslovanju, te sagledavao efekte epidemije na stabilnost, pravilnost i zakonitost poslovanja subjekata nadzora.

Agencija je društvima za osiguranje izrekla ukupno 11 mjera nadzora, od kojih 6 rješenja o izricanju mjere nadzora i 5 mjera upozorenja. Društva za osiguranje su postupila po svim dospjelim nalozima iz izrečenih mjera nadzora.

Agencija je društvima za zastupanje i posredovanje u osiguranju izrekla ukupno 10 mjera nadzora od kojih je 7 rješenja o izricanju mjere nadzora (6 društvima za zastupanje u osiguranju i 1 društvu za posredovanje u osiguranju) i 3 mjere upozorenja (2 društvima za zastupanje u osiguranju i 1 društvu za posredovanje u osiguranju).

Agencija za nadzor osiguranja je, i pored otežanih uslova rada usljed epidemije COVID-19, tokom 2020. godine realizovala planirane aktivnosti u definisanim rokovima.

Nezavisnom revizijom finansijskih izvještaja Agencije potvrđena je istinitost i objektivnost finansijskog stanja prikazanog u izvještajima. Agencija je u 2020. godini ostvarila poslovni prihod u iznosu od 967.233 eura ili 7,9% više u odnosu na 2019. godinu, dok su rashodi u istom periodu iznosili 786.660 eura i bili su za 19,4% niži od planiranog iznosa i za 4,5% niži u odnosu na 2019. godinu. Iskazani pozitivni poslovni rezultat u iznosu od 180.628 eura u 2020. godini značajno je iznad Plana (rezultat prema Finansijskom planu je iznosio 5.057 eura).

ANO

Agencija za nadzor osiguranja je regulatorni organ koji je nadležan za nadzor poslovanja društava za osiguranje i drugih pravnih i fizičkih lica koja pružaju usluge u okviru djelatnosti osiguranja.

Opširnije

Kontakt

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
+382 20 513 502
+382 20 513 503
Ul. Moskovska 17A M/C1, 81000 Podgorica, Crna Gora

Google map