Održan Dan osiguranja na Ekonomskom fakultetu

Glavna slikaPolazeći od značaja djelatnosti osiguranja, kao i potrebe da se uloga osiguranja, ključni trendovi razvoja i izazovi koji stoje pred crnogorskim tržištem osiguranja kroz otvoreni dijalog približe studentima, akademskoj i stručnoj javnosti, Agencija za nadzor osiguranja u saradnji sa Ekonomskim fakultetom Univerziteta Crne Gore organizovala je Dan osiguranja.

Predsjednik Savjeta Agencije za nadzor osiguranja Uroš Andrijašević, u svom obraćanju osvrnuo se na nedavno potpisan Sporazum o saradnji sa Ekonomskim fakultetom koji je rezultirao prvom zajedničkom aktivnošću, Danom osiguranja. Govoreći o tržištu osiguranja u kontekstu krize izazvane pandemijom Covid 19, Andrijašević je domaće tržište osiguranja ocijenio veoma kvalitetnim, i do sada rezistentnim na efekte pandemije. Prema njegovim riječima, jedinstveni smo u regionu po tome što sva domaća osiguravajuća društva pripadaju matičnim kompanijama čija su sjedišta u Evropskoj uniji, što je poseban kvalitet crnogorskog tržišta. Takođe, ukazao je na činjenicu da je gustina osiguranja, kao jedan od osnovnih pokazatelja razvijenosti i kvaliteta tržišta u regionu Zapadnog Balkana najveća u Crnoj Gori.

Dekan Ekonomskog fakulteta prof. dr Mijat Jocović je iskazao zadovoljstvo zbog toga što je ova, za privredu Crne Gore važna tema, okupila renomirane predstavnike tržišta osiguranja u Crnoj Gori, regulatora i predstavnike akademske zajednice. On je uputio riječi zahvalnosti Agenciji za nadzor osiguranja i svim osiguravajućim društvima zbog podrške koju su pružili prilikom pokretanja Alumni kluba Ekonomskog fakulteta, ističući da je jedan od najvažnijih, strateških ciljeva našeg fakulteta da poveže predstavnike uspješnih biznisa u Crnoj Gori sa najboljim studentima Ekonomskog fakulteta, budućim liderima.

U radnom dijelu događaja održane su dvije panel diskusije. Prvom panel diskusijom ''Proizvodi, karakteristike i trendovi crnogorskog tržišta osiguranja'' moderirala je prof. dr Milijana Novović Burić, dok su učesnici bili: Lidija Drobnjak, pomoćnica direktora Agencije za nadzor osiguranja; Nebojša Šćekić, direktor Sava osiguranja; Maja Pavličić, direktorica Grawe osiguranja, Matjaž Božič, direktor Lovćen osiguranja; Boris Šaban, direktor Udruženja Nacionalni biro osiguravača Crne Gore i Ljubica Rafailović, direktorica društva za zastupanje u osiguranju WVP.

Moderator druge panel diskusije na temu ''Izazovi tržišta osiguranja - kuda dalje?'' bio je prof. dr Vladimir Kašćelan, a učesnici su bili: prof. dr Jelena Kočović, Ekonomski fakultet Beograd; Branko Barjaktarović, direktor Agencije za nadzor osiguranja; Nataša Janičić, predsjednica Crnogorskog aktuarskog društva; prof. dr Ana Lalević Filipović, Ekonomski fakultet Podgorica i mr Milan Raičević, doktorand na Ekonomskom fakultetu Podgorica.

Tokom prvog Dana osiguranja na Ekonomskom fakultetu, održana je i prezentacija Hrvoja Paukovića, direktora Hrvatskog ureda za osiguranje, na temu ''Osiguranje katastrofalnih rizika''.

Za više od stotinu studenata Ekonomskog fakulteta koji su bili prisutni na događaju, organizovan je Kviz znanja tokom kojeg su odgovarali na pitanja iz oblasti osiguranja, kroz posebno pripremljenu aplikaciju. Najbolji su nagrađeni nagradama koje su obezbijedile sve crnogorske osiguravajuće kompanije

ANO

Agencija za nadzor osiguranja je regulatorni organ koji je nadležan za nadzor poslovanja društava za osiguranje i drugih pravnih i fizičkih lica koja pružaju usluge u okviru djelatnosti osiguranja.

Opširnije

Kontakt

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
+382 20 513 502
+382 20 513 503
Ul. Moskovska 17A M/C1, 81000 Podgorica, Crna Gora

Google map