Održan Okrugli sto na kome je predstavljena Mapa puta za integrisanje akcija za klimatske promjene u aktivnosti sektora osiguranja u Crnoj Gori

Klimatske promjene više nisu udaljena prijetnja, već realnost koja značajno utiče na našu životnu sredinu, ekonomiju i društvenu stabilnost. Toplotni talasi koji obaraju rekorde na kopnu, okeanima i morima, intenzivne kiše, ozbiljne poplave, dugotrajne suše, ekstremni šumski požari, oluje i uragani postaju sve češće i intenzivnije pojave u Evropi i na Mediteranu. Imajući u vidu da je Crna Gora svojom geografskom pozicijom posebno izložena narastajućim klimatskim promjenama, Agencija za nadzor osiguranja je prepoznala svoju jedinstvenu poziciju i odgovornost za rješavanje izazova klimatskih promjena i doprinosu koji bi ovom cilju mogao dati crnogorski sektor osiguranja.

Holistički pristup koji uključuje različite sektore ključan je za ublažavanje rizika klimatskih promjena. Svaki sektor, uključujući i sektor osiguranja, mora težiti usvajanju održivih praksi, a osiguravajuća društva igraju ključnu ulogu u ovom nastojanju promovišući kulturu osiguranja i upravljanja rizicima, ulažući svoja finansijska sredstva u projekte otporne na klimatske promjene i razvijajući proizvode osiguranja koji podstiču otpornost i prilagođavanje klimatskim promjenama.

Kako crnogorski sektor osiguranja igra nezamjenljivu i ključnu ulogu u ublažavanju finansijskog uticaja rizika povezanih s klimatskim promjenama na pojedince, privredu i društvo u cjelini, Agencija za nadzor osiguranja je u saradnji sa UNDP Montenegro, a u sklopu NAP projekta »Unapređenje kapaciteta Crne Gore za integrisanje rizika od klimatskih promjena u planiranje« koji se finansira iz Zelenog klimatskog fonda (GCF), organizovala okrugli sto na kome je predstavljena Mapa puta za integrisanje akcija za klimatske promjene u crnogorski sektor osiguranja, izrađena na osnovi sveobuhvatne analize stanja i procjene kapaciteta u Crnoj Gori. Mapa puta je pripremljena od strane g-đe Nadice Jovanovske Boškovske, eksperta iz oblasti osiguranja angažovane od strane UNDP Montenegro, a u koordinaciji i saradnji sa Agencijom za nadzor osiguranja, te na osnovi podataka i informacija dobijenih od strane društava za neživotno osiguranje, Ministarstva finansija, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstva turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, Ministarstva unutrašnjih poslova i Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore.

Kroz temeljno istraživanje i analizu, predstavljena Mapa puta je ponudila odgovore na sljedeća pitanja:

  • Kako učesnici na crnogorskom tržištu osiguranja mogu osmisliti i implementirati lokalno osmišljene niskougljenične politike i strategije u svoje poslovne prakse s ciljem stvaranja djelotvornog okvira i mehanizma za ublažavanje klimatskih promjena?
  • Na koji način crnogorski sektor osiguranja može integrisati različite ekonomske i državne sudionike u nove razvojne modele zasnovane na ESG principima, te koje su prioritetne inicijative potrebne sektoru osiguranja za postizanje nacionalnih ciljeva održivog razvoja?
  • Kako Agencija za nadzor osiguranja može pomoći Vladi Crne Gore u osmišljavanju odgovarajućih politika i zakonskih rješenja s ciljem omogućavanja većeg doprinosa osiguranja u ublažavanju rizika povezanih s klimatskim promjenama?

Uzimajući u obzir crnogorske specifičnosti te najbolju globalnu i evropsku praksu i pristupe u sektoru osiguranja, Mapa puta je ponudila konkretne preporuke odnosno rješenja zasnovana na privatno-javnom partnerstvu i međuinstitucionalnj saradnji, koja se mogu sažeti u sljedećem:

  1. Unaprijediti analitiku klimatskih podataka;
  2. Razviti sveobuhvatan pravni okvir i nacionalne strategije za ublažavanje finansijskih učinaka katastrofa povezanih s klimatskim promjenama;
  3. Formulisati sveobuhvatne ESG smjernice za sektor osiguranja;
  4. Stvoriti osiguravajuće pulove za osiguranje poljoprivrede i osiguranje imovine od prirodnih nepogoda;
  5. Razviti obrazovne kampanje za podizanje svijesti o osiguranju, razmjenu znanja i međunarodnu saradnju.

G-đa Jovanovska Boškovska je naglasila da se rješenja predstavljena u Mapi puta mogu implementirati pojedinačno ili paralelno kako bi se maksimizirao njihov sinergetski učinak. Preduslovi za uspješno sprovođenje ovih rješenja su jaka podrška Vlade Crne Gore i međunarodna saradnja. Uspostavljanjem saradnje sa konkretnim zemljama predloženim u Mapi puta, Crna Gora može ojačati svoje međunarodne veze i steći dragocjeno znanje i iskustvo koje se može koristiti za unapređivanje plana i izbjegavanja potencijalnih problema.

Učesnici okruglog stola među kojima su bili predstavnici osiguravajućih društava, Nacionalnog biroa osiguravača Crne Gore, Ministarstva turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, Centralne banke Crne Gore, Privredne komore Crne Gore, UNDP Montenegro te Ekonomskog fakulteta Univerziteta Crne Gore su nakon prezentacije Mape puta iznijeli svoje stavove i viđenja aktuelnog stanja, te pohvalili značaj ove incijative Agencije za nadzor osiguranje i pokretanja akcija integracije rizika klimatskih promjena u aktivnosti crnogorskog sektora osiguranja. Učesnici diskusije su naglasili značaj formulisanja održivih javnih politika koje podržavaju zelenu tranziciju crnogorske ekonomije i značaj sektora osiguranja u formulisanju istih, značaj unapređenja sistemskih baza podataka o klimatskim promjenama radi preciznijeg mjerenja rizika i određivanja cijene osiguranja odnosno reosiguranja, te značaj studijskih posjeta i tehničke podrške koja se može obezbijediti putem međunarodne saradnje.

Direktor Agencije za nadzor osiguranja, mr Branko Barjaktarović, se zahvalio ekspertu na kvalitetnoj analizi, preporukama i predloženim rješenjima, koje će Agencija uzeti u obzir i pokušati ih implementirati u interesu ne samo sektora osiguranja već i cijele zajednice, i prenio stav Agencije da će po ovom pitanju otvoriti prostor za nastavak široke i transparentne diskusije u cilju pronalaženja najboljih rješenja za stvaranje održive budućnosti.

Održan XXII Međunarodni simpozijum sa temom “Transformacija tržišta osiguranja – odgovori na nove izazove”

XXII Međunarodni simpozijum u organizaciji Ekonomskog fakulteta iz Beograda i Udruženja aktuara Srbije održan je u periodu 7-9. juna 2024. godine u hotelu “Izvor” u Aranđelovcu. Aktuelna tema simpozijuma “Transformacija tržišta osiguranja – odgovori na nove izazove” okupila je na jednom mjestu preko 160 domaćih i inostranih renomiranih eksperata iz oblasti osiguranja i aktuarske nauke i prakse. Na plenarnom dijelu simpozijuma izloženo je 20 radova. Izlaganjima referenata obuhvaćeni su ključni izazovi današnjice za (re)osiguravače, koji proizilaze iz nestabilnog makroekonomskog ambijenta, intenziviranih klimatskih promjena, ubrzane digitalne transformacije, promjena preferencija potrošača, sajber prijetnji i promjenljivog regulatornog okvira. Pored plenarnog dijela, na simpozijumu je održana i panel diskusija na temu “Savremeni problemi u praksi osiguranja”, u kojoj su učešće uzeli profesori, predstavnici organa nadzora i stručnjaci iz osiguranja, uključujući pet predsjednika izvršnog odbora društava za (re)osiguranje. Prepoznatljiv po visokom kvalitetu, mjerenom značajnošću teme, renomeom izlagača i raznovrsnošću i interesantnošću njihovih izlaganja, simpozijum je i ove godine podigao kriterijume uspješnosti za još jednu ljestvicu.

 

Obavještenje o polaganju stručnog ispita za obavljanje poslova posredovanja, odnosno zastupanja u osiguranju - junski ispitni rok 2024. godine

Obavještenje o prijavi za polaganje stručnog ispita za obavljanje poslova posredovanja, odnosno zastupanja u osiguranju možete preuzeti OVDJE.

Informacija o datumu, vremenu i mjestu održavanja stručnog ispita će biti naknadno objavljena na sajtu Agencije za nadzor osiguranja u rubrici Stručni ispiti / Zastupnici i posrednici / Ispitni rokovi.

Za sve potrebne informacije možete se obratiti g-đi Spomenki Đalović, sekretarki Komisije za polaganje stručnog ispita, na broj tel: 020/513-502 ili na e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Literaturu koja je potrebna za polaganje stručnog ispita možete pronaći OVDJE.

Obavještenje: Agencija za nadzor osiguranja učestvovala na konferenciji “Crnogorski dani osiguranja – Novi horizonti osiguranja”

U organizaciji Udruženja - Nacionalnog biroa osiguravača Crne Gore i Crnogorskog aktuarskog društva, održana je, druga po redu, dvodnevna konferencija “Crnogorski dani osiguranja”, sa naslovom “Novi horizonti osiguranja”.

Nakon uvodnih riječi organizatora, predsjednik Savjeta Agencije za nadzor osiguranja, g-din Marko Ivanović je održao izlaganje na kojem je upoznao učesnike konferencije sa najnovijim rezultatima crnogorskog tržišta osiguranja.

U narednim izlaganjima se govorilo o makroekonomskim uslovima i uticaju na tržište osiguranja, iskustvima Hrvatske sa osiguranjima od katastrofalnih rizika, sajber rizicima, proizvodima sajber osiguranja, vještačkoj inteligenciji i izazovima u primjeni MSFI 17.

Održan je panel na temu “Pogled na budućnost osiguranja”, moderiran od strane direktora NBO g-dina Borisa Šabana, na kojem su učestvovali direktor Agencije za nadzor osiguranja g-din Branko Barjaktarović i izvršni direktori društava za osiguranje.

Održan je panel na temu “Budući razvoj životnih osiguranja u Crnoj Gori”, moderiran od strane predsjednice Crnogorskog aktuarskog društva g-đe Nataše Janičić na kojem su učestvovali izvršni direktori životnih osiguravača.

Temi reosiguranja je posvećen veći dio drugog dana konferencije, pa se govorilo o iskustvima Slovenije sa poplavama i bujicama, kao i različitim strukturama reosiguranja na tržištu reosiguranja.

Održan je panel na aktuelnu temu “Reosiguranje - kako opravdati rast cijena”, moderiran od strane pomoćnika direktora Agencije za nadzor osiguranja g-dina Danila Vujanovića, na kojem su učestvovali inostrani eksperti iz ove oblasti, g-din Dmytro Shykhmanter, broker reosiguranja iz GuyCarpenter, Engleska, g-din Boško Petrović, glavni izvršni direktor Generali Reosiguranje i izvršni direktor za korporativne klijente, Generali osiguranje, Srbija i g-din Matevež Benec, izvršni direktor reosiguranja grupe Sava Re Slovenija.

Obavještenje o polaganju stručnog ispita za obavljanje poslova posredovanja, odnosno zastupanja u osiguranju - aprilski ispitni rok 2024. godine

Obavještenje o prijavi za polaganje stručnog ispita za obavljanje poslova posredovanja, odnosno zastupanja u osiguranju možete preuzeti OVDJE.

Informacija o datumu, vremenu i mjestu održavanja stručnog ispita će biti naknadno objavljena na sajtu Agencije za nadzor osiguranja u rubrici Stručni ispiti / Zastupnici i posrednici / Ispitni rokovi.

Za sve potrebne informacije možete se obratiti g-đi Spomenki Đalović, sekretarki Komisije za polaganje stručnog ispita, na broj tel: 020/513-502 ili na e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Literaturu koja je potrebna za polaganje stručnog ispita možete pronaći OVDJE.

Agencije za nadzor osiguranja i Komisija za tržište kapitala Crne Gore potpisali su Memorandum o saradnji

U petak 23. februara 2024. godine, predsjednik Komisije za tržište kapitala Crne Gore Željko Drinčić i predsjednik savjeta Agencije za nadzor osiguranja Marko Ivanović, potpisali su Memorandum o saradnji. Ovaj sporazum predstavlja još jedan korak u uspješnoj kooperaciji dvije institucije, koje kontinuirano rade na očuvanju stabilnosti i unaprijeđenju finansijskog sistema u Crnoj Gori.

Memorandum je potpisan u cilju realizacije zajedničkih planova, razmjene svih neophodnih informacija, kao i ostvarivanja saradnje u okviru izrade zakonskih i podzakonskih akata od obostranog interesa. Očekuje se da će Memorandum doprinijeti lakšoj i efikasnijoj komunikaciji između ove dvije institucije, te ubrzati procese organizovanja zajedničkih aktivnosti.

Komisija za tržište kapitala i Agencija za nadzor osiguranja su od 2020. godine članice Nacionalnog komiteta za razvoj finansijske edukacije, što dodatno osnažuje potrebu za kvalitetnom saradnjom. Shodno tome, predviđeno je da potpisani Memorandum olakša i postupke organizovanja aktivnosti iz Programa razvoja finansijske edukacije u Crnoj Gori 2023 – 2027.

U prethodnom periodu, prepoznata je zajednička uloga potpisnica u važnim obavezama, kako nacionalnog tako i međunarodnog karaktera. Shodno tome, jedan od ciljeva koji ih povezuje, a koji je predviđen i Memorandumom, predstavlja obezbjeđenje zaštite korisnika finansijskih usluga iz domena djelatnosti osiguranja i tržišta kapitala. Ovaj korak u budućoj zajedničkoj saradnji prikazuje i tendenciju institucija da razvoj finansijskog sistema bude zasnovan na principima zdrave konkurencije i jednakih uslova poslovanja.

Komisija za tržište kapitala i Agencija za nadzor osiguranja slijedeći dosadašnji pozitivan primjer, nastojaće da i u budućnosti održe odličnu saradnju, čemu će značajno doprinijeti potpisivanje ovog Memoranduma.

 

Obavještenje o polaganju stručnog ispita za obavljanje poslova posredovanja, odnosno zastupanja u osiguranju - martovski ispitni rok 2024. godine

Obavještenje o prijavi za polaganje stručnog ispita za obavljanje poslova posredovanja, odnosno zastupanja u osiguranju možete preuzeti OVDJE.

Informacija o datumu, vremenu i mjestu održavanja stručnog ispita će biti naknadno objavljena na sajtu Agencije za nadzor osiguranja u rubrici Stručni ispiti / Zastupnici i posrednici / Ispitni rokovi.

Za sve potrebne informacije možete se obratiti g-đi Ivana Đurović, sekretaru Komisije za polaganje stručnog ispita, na broj tel: 020/513-502 ili na e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Literaturu koja je potrebna za polaganje stručnog ispita možete pronaći OVDJE.

ANO

Agencija za nadzor osiguranja je regulatorni organ koji je nadležan za nadzor poslovanja društava za osiguranje i drugih pravnih i fizičkih lica koja pružaju usluge u okviru djelatnosti osiguranja.

Opširnije

Kontakt

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
+382 20 513 502
+382 20 513 503
Ul. Moskovska 17A M/C1, 81000 Podgorica, Crna Gora

Google map